وی افزود: در نگاه لیبرال سرمایهداری انسان فقط بعد مادی است و جامع هم جمع جبری انسانها است که دارای بعد مادی هستند و حد اعلا یک انسان غربی را میتوانند شکل بدهند و انسان غربی هم در اوج خودش یک انسان آمریکایی است لذا هر کسی بخواهد رشد کند باید به سمت آمریکایی شدن برود.
زاکانی ادامه داد: جوامع هم جمع جبری بین انسانها است و جمع جبری بین انسانها یک عاقبت مهدومی دارد و هر جامعهای بخواهد رشد و توسعه پیدا کند باید به سمت جوامع غربی برود و اوج این جوامع هم جامعه آمریکا است.
وی تأکید کرد: در نگاه اسلامی برعکس، انسان حد یقف ندارد. اولاً فقط بعد مادی ندارد و ابعاد عقلانی، شهوانی، رحمانی و غضب را میشود در انسان دید. ما سقفی برای انسان نداریم، سقف انسان، انسان کامل است که خود انسان کامل هم دائماً در حال رشد است.
زاکانی تصریح کرد: در نگاه اسلامی جامعه هم جمع جبری بین افراد نیست و این جامعه مانند انسان انتها ندارد و جامعه اسلامی تا الان به معنی کامل شکل نگرفته است، جامعه اسلامی کامل، جامعه مهدوی است.
نماینده سابق مجلس ادامه داد: ما نیازمند یک تحول در جامعه هستیم انقلاب اسلامی به دنبال جهانی شدن قرآنی است و آمریکا هم به دنبال یک جهانیسازی تصنعی است.
وی گفت: اگر ما در داخل کشور نگاه به غرب را به عنوان الگو داشته باشیم و توسعه غربی را به عنوان الگو قرار دهیم باید به یاد داشته باشیم که به ستونهایی تکیه میزنیم که از درون پوک و خالی است. پس باید مسیری را انتخاب کنیم که بر مدار داشتههای خودمان باشد از این منظر الگوی ایرانی اسلامی پیشرفت در این مسیر قرار دارد که باید در آن مسیر حرکت کنیم. توسعه غربی جز قهقرا چیزی برای ما ندارد.
زاکانی اظهار داشت: آمریکا یک آغازی دارد و در حال رفتن به سمت یک پایان است آغاز این کشور با قتل و جنایت بوده و در ادامه یک حصار جدی دور خودش کشیده و از درون دست به یک آبادانی زده است. بعد از جنگ دوم جهانی نیز پا به عرصههایی گذاشت و موفقیتهایی هم داشت و با شکلگیری انقلاب اسلامی مسیر قهقرایی آمریکا شروع شده است.
وی در ادامه با اشاره به حمله آمریکا به کشورهای عراق و افغانستان و همچنین به اشاره به فروپاشی شوروی و پایان دو قطبی آمریکا – شوروی افزود: در سال 2001 وقتی حادثه برجهای دوقلو اتفاق میافتد سطح جهانی آمریکا تقلیل پیدا میکند و به افغانستان حمله میکند. سال 87، 91 و 93 نیز به غزه حمله میکند یعنی آمریکاییها که داعیه جهانی شدن را داشتند در چند ده کیلومتری معطل انقلاب اسلامی میشوند و ناموفق بیرون میآیند.
زاکانی در ادامه با اشاره به حوادث سوریه گفت: آمریکاییها در سال 89 برای اینکه بتوانند خودشان را از مهلکه نجات دهند سراغ سوریه رفتند. ماجرای سوریه نشان داد که آنها محتاج انقلاب اسلامی هستند.
وی افزود: مسیری که انقلاب اسلامی را طی کرد باعث شد که روسیه بیاید و در الگوی حرکتی که انقلاب اسلامی تصحیح کرده بود قرار بگیرد.
این نماینده سابق مجلس افزود: امروز در جایی هستیم که آمریکا ظرفیت خود را از دست داده است لذا اولین ضربه جدی خودش را از این صحنه سالها است که میخورند. آمریکا دیگر آمریکای 38 سال پیش نیست، امروز آمریکا یک آمریکای خسته از نفس افتاده و پیر است که در همآوردیهایی که با جمهوریاسلامی داشته توفیق پیدا نکرده است و در مسیری که ما طی کردیم آمریکا به دست خودش مسیری را طی کرده که به جز ناکامی چیزی نداشته باشد البته به ما ضربه زده است ولی این ضربات باعث رشد ما شده است.
زاکانی در ادامه با بیان اینکه دو نگاه در بین مسئولین ما وجود داشته و دارد گفت: یک نگاه، نگاه به درون است و اعتقاد دارد ساخت کشور باید از طریق توانمندی داخلی صورت گیرد و نگاه دیگر، نگاهی است که چشم به غرب دوخته و به خارج مرزها و ترحم آمریکا امید بسته است.
زاکانی ادامه داد: نگاه ما به غرب نگاه گزینشی است و ما مرعوب، شیفته و خودباخته تمدنهای پوشالی آنها نمیشویم. در نگاه دوم سعی میشود واقعیتهای تلخ درون آمریکا به عنوان سرآمد جهان غرب به بیرون درز نکند و ما صدای شکسته شدن استخوانهای آمریکا را نشنویم و از این شکسته شدن استخوانها تعبیر دیگری کرده و ما را دچار انتخاب غلط کنند.
نماینده سابق مجلس اظهار داشت: کتاب «آمریکای جهان سومی» واقعیتهای موجود در آمریکا را بیان میکند و نویسنده آن میگوید آمریکا از درون مانند یک کشور جهان سومی است در حال فروپاشی است. این کتاب میتواند برای عدهای از سیاستمداران ما که چشم امید به آمریکا دوختهاند واقعیتها را بیان کند.
زاکانی اضافه کرد: این کتاب واقعیتهایی را از درون آمریکا بیان میکند و در آخر هم میگوید امروز آمریکا به تمام معنا یک ویرانه است و زیرساختهایش در تمام حوزهها در حال ویران شدن است این کتاب یک سند گویا از واقعیتهای آمریکا است و کسی آن را نوشته که خودش علاقهمند به آمریکا است و این واقعیتها را به عنوان درد بیان میکند.
وی افزود: نویسنده این کتاب از وضعیت نامناسب اقتصادی در آمریکا و از سه برابر شدن زندانها در این کشور میگوید و پیشنهاد میدهد که هیچ راهی برای بیرون رفتن از این باتلاق وجود ندارد جز دستگیری از همدیگر و میگوید باید خودمان به هم کمک کنیم تا از آینده جهان سومی نجات پیدا کنیم.
زاکانی اظهار داشت: آنهایی که چشم و امید به آمریکا دارند باید بدانند که آمریکا امروز خودش را هم نمیتواند نجات دهد چه برسد به اینکه بخواهد کشور دیگری را نجات دهد.
وی ادامه داد: وقتی این واقعیت تلخ را از مسیری که آمریکا طی کرده است مشاهده میکنیم به این نتیجه میرسیم که ترامپ یک پدیده نیست و یک انتخاب کاملاً آگاهانه است برای اینکه سیاستهای آمریکا با شکست مواجه شده و نتوانسته در مقابل روشنگریهایی که جمهوریاسلامی در عرصههای مختلف بینالمللی و جهانی ایجاد کرده مقاومت کند.
زاکانی تأکید کرد: به همین دلیل آمریکا دست به یک انتخاب زده و انتخاب آن برگشتن به درون مرزهای خودش و حصار کشیدن دور کشور و ساختن ویرانهای است که درون کشورش ایجاد شده است.
وی گفت: انتخاب ترامپ انتخاب دقیقی است زیرا آمریکا میخواهد به قبل از جنگ جهانی برگردد و با حصاری که دور خودش میکشد، خودش را بازسازی کند و عقبماندگیها را جبران کند و لذا یک حرکت ناسیونالیستی افراطی را پیش گرفته و به دنبال این است با این کار مانع از طغیان درونی مردم و فروپاشی زیرساختها و همه آن چیزی که آمریکا با آن شناخته شده است شود.
زاکانی در ادامه با اشاره به تهدیدها و شعارهای آمریکا اظهار داشت: شعارهایی که اینها بیان میکنند از سر استیصال و ضعف است نه از سر قدرت. اگر کسی قدرت داشته باشد عمل میکند. این شعارها نشان میدهد که آنها از یک ضعف درونی رنج میبرند و برای آرامش خود نیاز دارند دیگران را تهدید کنند بلکه با این روش دیگران میدان را خالی کرده و میدان برای آنها باز شود.
وی گفت: آمریکا آن زمانی که قدرت داشت و توانمند بود حریف انقلاب اسلامی نبود. امروز که یک شیطان متلاشی شده از درون است و خودش را نمیتواند حفظ کند. امروز که پیر شده و نیاز به عصا برای ایستادن دارد، نمیتواند کاری کند.
نماینده سابق مجلس اضافه کرد: دوستان موجود در دولت به شدت نسبت به آمریکا منفعل هستند و از سیاستهای آمریکا تأثیرپذیری دارند و حتی اگر آمریکا حرکتی کند که منجر به تضعیف منافع اساسی ما شود، با آن فقط در حد شعار برخورد میکنند و در مقام عمل میگویند کاری نکنیم که آمریکا از دست ما ناراحت شود.
زاکانی تأکید کرد: آنها میگویند اگر ترامپ امروز جنگطلب است، کسانی هم که رقیب ما هستند، اگر بیایند جنگ رخ میدهد و یک توهم و ترس در جامعه رقم میزنند،7 در صورتی که امروز بزرگترین فرصت برای انقلاب است.
وی ادامه داد: اگر ما امروز در معادلات خود به این دیپلماسی فعالی که در عرصه عمومی میتوانیم با ملتها و به صورت خاص با دولتهای جهان به غیر از دولت منحوس اسرائیل و دولت مستکبر آمریکا ارتباط برقرار کنیم، توجه داشته باشیم میتوانیم گام مهمی را برداریم. این دیپلماسی به ما فرصت میدهد که دست برتر را داشته باشیم.
نماینده سابق مجلس اضافه کرد: آمریکا از سر ناگزیری دست به انتخاب ترامپ زده است و ما نیازمند یک راه سوم هستیم تا در این موقعیت اساس حرکت خودمان را بر مبنای توانمندیهای داخل بگذاریم و از همه فرصتهای منطقهای و بینالمللی در حد اعلا برای کشور فرصت خلق کنیم. این مسیر میتواند الگو شدن ایران را تصریح ببخشد. البته در حالی که در مقابل زیادهخواهیهای آمریکا مرعوب نشویم.
زاکانی افزود: اینجا آنجایی است که سیاست ما در خارج کشور منطبق با منافع ملی باید در اوج خودش فعال باشد که این را ما امروز مشاهده نمیکنیم و این محل ابهام نسبت به سیاستمداران امروز کشور است.
وی گفت: امروز شرایط بسیار سختی برای آمریکاست و این شرایط برای ما فرصتساز است و این مسئله نیازمند اقداماتی درون و خارج کشور است که متأسفانه ما این را هم مشاهده نمیکنیم به همین خاطر باید یک راه سومی را انتخاب کنیم.
زاکانی اظهار داشت: ما باید راه سومی را انتخاب کنیم که نه این انفعال دولت را داشته باشیم نه تبلیغات غلط این دولت که به جنگطلب بودن رقیب خودش دامن میزند.
وی افزود: امروز انقلاب قلوب ملتها را فتح کرده است و دستگاههای دیپلماسی جهانی تشنه یک تعامل هستند که ایران میتواند از این مسیر بهترین استفاده را ببرد. متأسفانه اگر ما غفلت کنیم و از نیازهای طرف مقابل استفاده نکنیم باعث میشود آمریکا زیادهخواهی کند و مطالبه گزاف داشته باشد.
وی گفت: بلوفهای توخالی ترامپ نباید موجب جا زدن عناصر فعال سیاستهای خارجی ما شود. ما باید از اختلاف منافع بین قدرتها و از بیمنطقی ترامپ استفاده کنیم و بیشترین نفوذ و تعامل را با جهان خارج داشته باشیم و خلأهای موجود را پوشش بدهیم. جهان امروز تشنه این مواجهه است به شرطی که ما با تدبیر، عقل و درایت حرکت کنیم و به نام تدبیری که دولت کنونی دارد، دچار لغزش و عقبگرد نشویم.
زاکانی در پاسخ به این سوال که چرا آمریکا و انتخاب ترامپ امروز بزرگترین فرصت برای جمهوری اسلامی است، گفت: ترامپ بر اساس اقتضائات داخلی آمریکا، منتخب هیأت حاکمهای است که علناً پشت پرده این صحنه را اداره میکند.
وی گفت: امروز به دلایل مختلف برای ما فرصت خلق میشود، دلیل اول این است که سیاستهای برونگرایی آمریکا به سیاستهای افراطی درونی مبدل شده و این برای ما این پیام را دارد که آمریکا نامطمئن است.
نماینده سابق مجلس گفت: انتخاب ترامپ فرصتی است تا این حقیقتی که ما دائماً بیان میکردیم که آمریکا نامطمئن است به یک فرهنگ عمومی و جهانی تبدیل شود. این فضا را باز میکند برای کشورهایی که به دنبال منافعشان هستند پیوستهای جدیدی را انتخاب کنند و ما میتوانیم از گسل بین کشورها راه را برای منفعت ملی خودمان را پیدا کنیم.
زاکانی خاطرنشان کرد: بخش دوم امکان مراوده با تمام صاحبان امکان در دنیاست، این میتواند شرایطی را فراهم کند تا ما بتوانیم منافع خود در تعامل با کشورها را به دست آوریم.
وی ادامه داد: نکته سومی که وجود دارد این است که آمریکا دارد چهره واقعی خودش را نشان میدهد و تاریکی آن بهشت برینی که عدهای آرزو میکردند خود و سرمایههای خودشان را به آنجا برسانند، نشان داده میشود و این باعث میشود بسیاری از فرصتها و سرمایهها به داخل کشور بازگردد.
زاکانی گفت: نکته بعدی این است که مسئولان کشور از این اشتباه مبنایی که امید بستن به آمریکا است، دست بردارند و منطق اسلامی و انقلابی را بیان کنند و منطق درست خود را به گوش جهانیان برسانند و در مواجهه با آمریکا دست و پایشان نلرزد.
وی ادامه داد: آمریکا در جنگهایی که راه انداخته همواره به حلقه ضعیف حمله کرده و هرجا هم که در مقابل ایستادند با سرافکندگی برگشته است.
زاکانی یادآور شد: آمریکا دیگر توان این را ندارد تا جنگ دیگری را آغاز کند. آنها میدانند اگر بخواهند دست به جنگ بزنند دیگر آمریکایی وجود نخواهد داشت، زیرا آن زمان از درون خودش ویران میشود.
وی افزود: از طرفی کدام آمریکایی حاضر است برای خرید تجهیزات جنگی مالیات بدهد و کدام آمریکایی حاضر است در جنگ شرکت کند؟
نماینده سابق مجلس افزود: نکته بعدی، بحث بصیرت، آگاهی و آنچه در درون جامعه ما میتواند مایه رشد شود، است و باعث شود دیگر فریب دستکشهای مخملی آمریکا را نخوریم. ما باید برگردیم و مبتنی بر توانمندیهای درونی تمام تلاش خودمان را کنیم که این فرصت برای ما مغتنم است. ما نباید این فرصت را از دست بدهیم و از طرفی مرعوب آمریکا شویم.
وی گفت: کشورهای دیگر هم امروز میبینند با چه موجودی روبرو هستند و این مسئله میتواند به ما کمک کند.